FF dimmen

2018 gerritvossersGeen hand voor de ogen kunnen zien in de avonduren in ons buitengebied. Dat is lang geleden en het komt ook niet meer terug.
U zult zich afvragen, waar heeft hij het over? Ik heb het over lichtvervuiling. Het mag natuurlijk niet, maar zonder fietsverlichting kom je tegenwoordig probleemloos van Silvolde naar Varsseveld. De vele verlichting die provincie en gemeente in het buitengebied plaatsen zijn daar oorzaak van.

Maar ook inwoners die vanuit een dorp of stad op het platteland zijn gaan wonen vinden het te donker. Dat is logisch als je uit een verlichte omgeving komt. Er komen direct een paar lichtpunten aan de weg om zo de inrit te vinden. Bij een lange oprit staan er vaak nog meer lampen. Rij je er langs dan denk je dat er tegenliggers aankomen. Men denkt dat veel verlichting de verkeersveiligheid vergroot, maar schijn bedriegt!

Om lichtvervuiling en energieverspilling tegen te gaan én de fauna (bijv. uilen) te beschermen zou er een inventarisatie gemaakt moeten worden van plekken in ons buitengebied waar lampen te uitbundig en/of overbodig schijnen. En tegelijkertijd kunnen we kijken of er alternatieven zijn.

Good gaon!

Gerrit Vossers