Altijd “SAIL” in de Oude IJsselstreek

fb gerardsinkeHoewel de tweemasters al een tijdje voor anker liggen aan de Slingerparallel blijft het toch wennen. Wat een vreselijke masten zijn het toch en dan heb ik het natuurlijk over de hoogspanningsmasten die ons mooie landschap vertroebelen. Meteen moet ik dan terugdenken aan de kritische opmerkingen van vrienden die regelmatig bij ons komen logeren en willen genieten van de rust en de mooie natuur.

Vanaf het moment dat ze uit de auto stappen gaat het vaak nergens anders over. Wat een inbreuk op het landschap Gerard en wat hebben jullie eraan gedaan, want jij zit toch bij een club “lokalen”. Hebben jullie soms zitten slapen en zo gaat het maar door. Met het schaamrood op mijn kaken probeer ik uit te leggen dat het soms een voldongen feit is en dat wij “lokalen” er feitelijk niet over gaan.
En ja, soms rest niet meer dan het inbrengen van een zienswijze en dan maar hopen dat men zich ergens in de “provincie” en het “Haagse” bedenkt.  Dat de masten onmisbaar zijn voor een goede uitwisseling van energie tussen Nederland en Duitsland wordt snel weggelachen. Om maar te zwijgen over de belangrijke stappen die we moeten nemen in de energietransitie. Uiteraard snappen onze vrienden best dat hier grootmachten achter zitten en dat het in het westen en noorden van ons land vaak ook niet anders gaat. Maar hier in de Oude IJsselstreek en de rest van de Achterhoek zien zij dit toch anders, want hier kom je om te recreëren en te genieten van het prachtige landschap en de natuur!

Een ding is zeker: of het nu gaat om energiemasten, windmolens, zonneparken of panelen op het dak, wij zullen alerter en zuiniger moeten zijn op onze landschappelijke en natuurlijke waarden en deze niet moeten verkwanselen aan allerlei technieken en ontwikkelingen op duurzaamheidsgebied. Toegegeven, we worden steeds meer afhankelijk van snelle verbindingen, zowel door de lucht als onder de grond en we zullen ons moeten houden aan deadlines en afspraken op het gebied van duurzaamheid.

Of moeten wij meeliften met de klimaatsceptici van deze wereld die het beter denken te weten en roepen dat wat wij hier doen mondiaal niets voorstelt? Wie het weet mag het zeggen! In alle gevallen is het van belang dat wij met elkaar in gesprek blijven en steeds de voor- en nadelen tegen elkaar moeten afwegen. Zeker als het gaat om landschappelijke en natuurlijke waarden. Ik schat in dat dit steeds ingewikkelde en pittige discussies zullen zijn.

Gerard Sinke, fractie-assistent Lokaal Belang.