Stephen over woningbouw

stephengijsbers.jpg

Hee allemaal, mijn naam is Stephen Gijsbers en ik ben in mei vorig jaar beëdigd als fractie-assistent van Lokaal Belang. Als fractie-assistent neem ik deel aan commissievergaderingen. In commissievergaderingen zitten meerdere fractie-assistenten en raadsleden van alle partijen uit de gemeenteraad. Het doel van deze vergaderingen is om ons te laten informeren en om te debatteren over verschillende onderwerpen, zodat wij er daarna een oordeel over te kunnen vormen. Het leuke hieraan is dat je mee mag praten over onderwerpen waar ontzettend veel mensen mee te maken krijgen.

Een onderwerp waar het afgelopen jaar veel over gesproken is, is woningbouw. In 2010, toen de crisis net goed twee jaar bezig was, hebben de zeven Achterhoekse gemeentes besloten minder woningen te bouwen. De huizenmarkt lag in die tijd plat, omdat men door de slechte economische tijden geen nieuwe huizen durfden te kopen. Als we toen stug hadden doorgebouwd, waren veel van die nieuwbouwwoningen leeg komen te staan en waren de huizenprijzen gigantisch gekelderd.

Inmiddels is het 2019 en het gaat al een aantal jaren goed met de economie. Zo goed dat er volgens de verwachtingen de komende jaren een flink aantal nieuwe huishoudens in de gemeente bijkomen. De woningbouwafspraken uit 2010 houden deze groei tegen en daarom is het tijd dat we deze afspraken gaan heroverwegen. Het is op dit moment niet verstandig lukraak allerlei verschillende soorten woningen te gaan bouwen, maar het is beter om ervoor te zorgen dat er woningen komen die aansluiten bij de behoeftes die er op dit moment heersen. Zo merk ik bijvoorbeeld in mijn omgeving dat er veel jongeren zoals ik zijn die moeite hebben met het vinden van een betaalbare woning. Maar niet alleen jonge starters hebben behoefte aan betaalbare woningen, ook veel ouderen willen graag hun grote huis inruilen voor een kleiner huis waarin ze hun oude dag kunnen doorbrengen. Daarom vind ik het belangrijk dat de gemeente er de komende jaren voor zorgt dat er meer betaalbare woningen voor starters en ouderen bijkomen.

Een gemeente waar voor iedereen een betaalbare plek is om prettig te kunnen wonen; daar wil ik mij de komende jaren graag voor inzetten!