Veel vraag naar Uuthuuskes
GENDRINGEN – Nog voor de zomer kan begonnen worden met de bouw van de eerste van honderd uuthuuskes in Oude IJsselstreek. Dat meldt een optimistische wethouder Ben Hiddinga.
De vraag naar tijdelijke woningen in Oude IJsselstreek is groot. 148 belangstellenden hebben zich gemeld voor één van de tachtig tot honderd ‘uuthuuskes’ die gemeente in 2022 en 2023 wil bouwen. Voor de bouw van de tijdelijke woningen is een budget vrijgemaakt van 10 miljoen euro, na een motie van Lokaal Belang tijdens de begrotingsbehandeling .
Vanwege de stijgende woningnood zou er veel vraag zijn naar uuthuuskes. Om dat bevestigd te krijgen, plaatste de gemeente een oproep geplaatst op de eigen website. Geïnteresseerden konden zich tot vlak voor de kerstdagen melden. Nu blijkt dat er zich 148 gegadigden hebben gemeld.
‘Duidelijk signaal’
,,Toen ik dat aantal van 148 hoorde, dacht ik: Jemig, zo veel’’, zegt verantwoordelijk wethouder Ben Hiddinga. ,,Ik zie het daarom als een duidelijk signaal. De nood is hoog. We moeten snel aan de slag.”
Uuthuuskes zijn relatief kleine huizen, die voor maximaal voor tien tot vijftien jaar op aangewezen locaties worden geplaatst. ,,We zijn volop aan het inventariseren en onderzoeken waar we de huisjes kunnen plaatsen. Daarnaast hebben we al gesprekken gehad met potentiële leveranciers. Het ziet er goed uit’’, zegt Hiddinga.
Over die bouwcapaciteit waren veel vragen, vanwege het mogelijke gebrek aan materialen en menskracht. De wethouder is echter optimistisch. ,,Er is mij verteld dat de bouwers vanaf mei of juni kunnen gaan leveren. Het bouwen gaat snel. Ik ga er nog altijd van uit dat het ons gaat lukken dat alle uuthuuskes voor de zomervakantie van 2023 zijn geplaatst.”
Of dat er uiteindelijk echt honderd gaan worden, weet Hiddinga nog niet. ,,De prijzen zijn gestegen. Daarom kijken we ook naar alternatieve woonvormen, waarbij we grond beschikbaar stellen, maar waar de initiatiefnemers op eigen kosten zelf aan de slag gaan. Op die manier blijven we binnen het budget en kunnen we vasthouden aan die honderd.”
Geen ellenlange procedures
Voor de locaties heeft Oude IJsselstreek een sterke voorkeur voor ‘eigen’ gemeentegrond, verdeeld over de verschillende plaatsen. Daardoor kunnen de huizen goedkoper én sneller gebouwd worden. Vanwege de tijdelijkheid van de huisjes zijn er volgens de gemeente geen ellenlange planologische procedures nodig.
Ook in andere gemeenten in de Achterhoek zijn volop plannen voor tijdelijke woningen, in de gemeente Aalten worden de eerste uuthuuskes inmiddels bewoond. Oude IJsselstreek heeft een website, waarop geïnteresseerden informatie kunnen vinden en waar op termijn mensen zich kunnen melden: onzeoudeijsselstreek.nl.
(Bron: De Gelderlander Achterhoek – Gerco Mons)