‘Kerkdorp-politiek’, zwakte of kracht?

Kerkdorp-politiek wordt over het algemeen gezien als iets negatiefs. Men denkt al snel aan cliëntelisme, niet verder kijken dan je dorpsgrenzen, niet willen samenwerken, etc.

Op onze website staat: We kiezen voor eerlijke, realistische en praktische oplossingen voor zaken die onze inwoners belangrijk vinden.’ Dat wil niet zeggen dat we ons niet bemoeien met zaken buiten onze gemeente (bijv. de ziekenhuissoap of de verbreding van de A12), want dat gaat de inwoners van Oude IJsselstreek zeer zeker aan. We hebben bewezen juist de samenwerking te zoeken – in de regio en verder – en dat blijven we zeker doen. Maar daarbij houden we altijd belangen van de inwoners van Oude IJsselstreek in ons achterhoofd.

Lokaal Belang komt op voor de belangen van onze kernen. Als dat kerkdorp-politiek wordt genoemd door de landelijke partijen, nou en? We zijn nu eenmaal een lokale partij. Onze wethouders, raadsleden en fractie-assistenten hebben de keuze daarvoor weloverwogen gemaakt en denken en handelen vanuit die gedachte.

Mijns inziens is kerkdorp-politiek precies waar we als Lokaal Belang voor moeten staan.

Jaap Veldhorst

varsseveld