Goud, Zilver en brons – Gerard Sinke

Samen met mijn grote liefde Nel woon ik inmiddels 10 jaar met veel plezier in Breedenbroek. Na ruim 13 jaar bedrijfsleven en 36 jaar bij ministeries te hebben gewerkt in de hoedanigheid van manager, beleidsadviseur en bestuurder zijn wij 10 jaar geleden vanuit het Haagse verhuisd naar de Molenweg in Breedenbroek. Een schot in de roos mag ik wel stellen. Wat een geweldige omgeving om te wonen met prachtige landelijke elementen zoals het coulisselandschap, de uitgestrekte weiden met mooie akkerranden, de bomen, de bossen en het natuurgebied Engbergen-Voorst. En wat was het een warm welkom voor ons 10 jaar geleden in de buurt. Dat zullen we nooit vergeten.

Na enkele jaren inburgeren en netwerken ben ik in 2014 aangesloten bij Lokaal Belang. Een prachtige club mensen die midden in de samenleving staat en zich met heel hun ziel en zaligheid inzet voor de lokale problematiek. Inmiddels gepokt en gemazeld als beëdigd fractieassistent en bestuurslid Lokaal Belang en lid van de raadscommissie AFE (Algemene Zaken Financiën en Economie), ben ik beland op plaats 12 van de kandidatenlijst van Lokaal Belang voor de gemeenteraadsverkiezingen van de gemeente Oude IJsselstreek in maart 2018. Toegegeven, een slimme lezer heeft dit allang uitgerekend, ik ben zeker niet de jongste op de kandidatenlijst van Lokaal Belang , maar wat is tegenwoordig oud! Neem als voorbeeld Lenny Geluk- Poortvliet en Theo Hiddema, beiden 73 jaar oud en sinds oktober van vorig jaar lid van de Tweede Kamerfractie respectievelijk voor het CDA en het Forum voor Democratie. Een lange carrière ligt wellicht nog voor mij in het verschiet.

Naast al dit moois van de afgelopen jaren ben ik af en toe ook vrijwilliger bij evenementen. Zo ook afgelopen zomer toen ik spontaan reageerde op een oproep van Gerard Klaassen, medeorganisator Winterfair 2017, (https://www.facebook.com/winterfairengbergen) voor de aanwas van vrijwilligers. Geen idee wat mij te wachten stond en wat ik kon doen maar de recensies van de vorige editie van Winterfair Engbergen waren zo lovend dat ik geen moment twijfelde. Hier wilde ik graag bij zijn en meehelpen om dit prachtig lichtspektakel in de natuur van Engbergen wederom te realiseren. Wat was ik verbaasd toen ik aanschoof bij een van de eerste vergaderingen. Wat een grote groep vrijwilligers en wat een enthousiasme om weer aan de slag te gaan. Jong en oud schoof aan een lange tafel en onder aanvoering van Gerard Klaassen werden werkgroepen geformeerd en werkafspraken gemaakt. Vanwege mijn ervaringen met het knutselen aan onze woonboerderij (ha ha!) kwam ik in aanmerking voor de bouwgroep. Onder bezielende leiding van Ben Bongers, mijn werkmeester uit Gendringen, heb ik meegeholpen om het kasteel bij de ingang van de fair op te zetten. Wat een klus was dat en met wat een precisie is dit door Ben ontworpen en gefabriceerd. Lange dagen zijn wij met een grote groep vrijwilligers bezig geweest met de voorbereidingen voor de Winterfair en nimmer zag je een vrijwilliger afhaken. Ook niet toen er opgeruimd moest worden na twee fantastische avonden met pakweg 12.000 bezoekers.
Nu enkele weken later en terugkijkend op het project “Engbergen in Lichterlaaie” kan ik alleen maar trots en dankbaar zijn dat ik deel mocht uitmaken van een prachtige groep vrijwilligers. Wat een respect en bewondering heb ik voor het goud, zilver en brons in onze samenleving. Ik doel hierbij natuurlijk op het grote leger vrijwilligers dat de Oude IJsselstreek rijk is en die op de een of andere manier verbonden zijn met verenigingen en/of stichtingen. Deze vrijwilligers (het cement van onze samenleving) moeten wij koesteren en zuinig op zijn en ondersteunen daar waar gewenst.

Gerard Sinke, fractieassistent en bestuurslid Lokaal Belang,