STOER – op basis van vertrouwen

Weg met de systeemplafonds en de grijze vloerbedekking. Wie de ruimte van Stoer in de DRU in Ulft binnenloopt, komt in een smaakvol ingerichte, open kantoortuin met mooi houten meubilair, volop planten en bloemen, een koffiehoek en een speelhoekje voor kinderen.

Niets geeft je het idee dat je bij een sociale dienst bent. De boodschap die dit alles uitstraalt: iedereen moet zich hier welkom en op zijn gemak voelen.

Na een aantal vernietigende rapporten over het functioneren van Laborijn, de gezamenlijke sociale dienst van Oude IJsselstreek, Doetinchem, Aalten en Montferland, besloot eerstgenoemde uit die dienst te stappen en een eigen sociale dienst op te richten. Die dienst werd Stoer gedoopt en ging op 1 januari van start.

Het roer moest om, vond de gemeente. Bijstandsgerechtigden moeten niet worden gezien als potentiële fraudeurs die er vooral op gewezen worden aan welke verplichtingen ze moeten voldoen. Maar als mensen met dromen en talenten die volwaardig deel willen uitmaken van de maatschappij. Wethouder Bert Kuster: ,,We willen mensen verder helpen in plaats van ze op het matje roepen.”

Het eerste wat er gebeurde bij Stoer was dat er met mensen gesproken werd, zegt Kuster. ,,Natuurlijk hebben we ervoor gezorgd dat iedereen gewoon zijn uitkering krijgt. Daarna kwam meteen de verdieping. Er is inmiddels gesproken met meer dan honderd van de zeshonderd bijstandsgerechtigden. Er waren mensen die al jaren in de bijstand zitten en in die tijd niet meer dan drie keer contact hadden gehad.”

Terwijl juist dat persoonlijke contact een voorwaarde is om verder te komen, zegt Kuster: ,,Als we niet weten wat deze mensen kunnen, waar hun ambitie ligt, dan wordt het moeilijk om verder te komen. Als er een baan beschikbaar is, moeten we uitzoeken bij wie die baan het beste past.”

Nu Stoer op de rit staat, is het tijd voor fase twee. Donderdag bespreekt een raadscommissie de plannen. Zo wil Kuster een proef starten met maatschappelijke banen en is er het plan dat alle financiële regelingen bij elkaar komen, zodat naar de complete situatie van mensen kan worden gekeken. ,,Dan gaat het bijvoorbeeld om de bijstand, schuldhulpverlening en meedoenregelingen. Alles draait uiteindelijk om inkomen, dan kunnen we dat beter allemaal in één hand houden.”

Tegelijkertijd wordt er met andere gemeenten en Divosa (vereniging in het sociaal domein) in Den Haag gelobbyd om het ultieme idee voor elkaar te krijgen: geen bijstandsuitkering meer verstrekken, maar een arbeidscontract met de gemeente. ,,Het doel blijft zoveel mogelijk mensen aan een baan te helpen, te laten meedoen in de maatschappij. Ik ben blij dat de eerste stappen zijn gezet, nu is het belangrijk dat de inwoners weer echt vertrouwen krijgen in de gemeente. Dat we er zijn om mee te praten, helpen, meedenken, om talenten te ontdekken waarvan iemand denkt: ‘Ja, daar kan ik iets mee doen’.”

Bron: De Gelderlander – 05/02/21 – tekst: Marcel Hut,  foto: Theo Kock

040221-stoer-degelderlander.jpg