De complexe wereld van zorg en ondersteuning

(Column Bert Kuster Oude IJsselstreek Vizier – week 8 2018)

In onze gemeente hebben een groot aantal inwoners een zorg- of ondersteuningsvraag, waarvoor er een oplossing moet komen. Maar de wereld van zorg en ondersteuning is complex. Er zijn verschillende loketten waar je de vraag moet indienen, er zijn talloze aanbieders van zorg en ondersteuning en er is een oerwoud van wettelijke regels.
Ik kan me voorstellen dat mensen het soms ook niet meer weten en er moedeloos van worden. Voor mensen die zorg- of ondersteuning nodig hebben moet duidelijk zijn hoe en waar hulp kan worden gekregen. Natuurlijk weet u zelf ook wel dat u voor “een buikpijntje” naar de huisarts moet. Maar voor zorg en ondersteuning op het maatschappelijke vlak kan de gemeente een prima bondgenoot zijn om u de goede weg te wijzen. Hierbij horen naar mijn mening een goede informatievoorziening en korte en eenvoudige aanvraagprocedures.

Een goed gesprek doet wonderen!

Belangrijk is wel dat u een hulpvraag durft te stellen. Dit is soms niet gemakkelijk en vraagt om veel moed. Heel begrijpelijk, want niemand wil graag “met zijn billen bloot”. Maar door geen hulp te vragen, worden problemen vaak groter en is het moeilijker om tot een oplossing te komen. Een persoonlijk gesprek kan de sleutel tot een oplossing zijn. In mijn periode als wethouder heb ik onder andere meegelopen met een sociaal raadvrouw, maar ook met de aanspreekpunten zorg- en ondersteuning van de gemeente. Zij voerden op deze dagen persoonlijke gesprekken met diverse inwoners uit onze gemeente over verschillende persoonlijke problemen. Wat mij opviel was dat dit openhartige, soms lastige gesprekken waren, maar dat het praten, de aandacht voor het probleem en de zoektocht naar mogelijke oplossingen ook weer perspectief gaf voor de betrokken inwoner.

Ik hoop dat u bij zorg- of ondersteuningsvragen het goede gesprek zoekt. Dit kan met de gemeente zijn, met maatschappelijke organisaties of gewoon met iemand die u kent en vertrouwt.
Het zou mooi zijn dat dit goede gesprek de oplossing is voor uw vraag.

Bert Kuster,

Wethouder zorg Oude IJsselstreek,
Lijsttrekker Lokaal Belang.