Gewoon d’ran!

Gewoon d’ran!

Het zal iedereen vast niet ontgaan zijn dat wij, Jan Hendriksen en Lucy Hugen, momenteel bezig zijn met een prachtig initiatief, namelijk het realiseren van semi- openbare toiletten. We hebben er de voorpagina van de plaatselijke krant mee gehaald en er is aandacht aan besteed door Regio 8 en Optimaal FM.

Hoe komen we hier nu op zult u misschien willen weten…
Tijdens een commissie-vergadering van de commissie MO, waar we beiden deel van uitmaken voor Lokaal Belang, werd er een presentatie gegeven door Sandra Gosseling, lid werkgroep Inclusie en ambassadeur van gemeente Oude IJsselstreek voor inclusie projecten, over (semi)openbare toiletten of liever gezegd het ontbreken hiervan.

Deze presentatie was met name voor ons beiden een bewustwording. De problematiek die Sandra schetste is voor ons als zorgmedewerkers een herkenbaar probleem waar veel van onze patiënten/ cliënten tegenaan lopen. 1 op de 4 mensen heeft buikproblemen en moet met regelmaat naar het toilet. Veel mensen durven daarom niet de straat op omdat ze bijna nergens naar het toilet kunnen of durven dit niet te vragen uit angst voor een negatieve reactie.
Juist in onze huidige samenleving waar het van belang is dat iedereen kan meedoen, vinden wij dat niet kunnen. Dit moet geen reden zijn dat mensen vereenzamen. Tevens is het een onderwerp dat volgens ons nog steeds in de taboesfeer zit. Mensen praten er niet makkelijk over dat er problemen zijn met de stoelgang, incontinentie, etc.

Tijdens de commissie MO heeft Lucy als woordvoerder namens Lokaal Belang aangegeven dat volgens ons het probleem makkelijk op te lossen moet zijn. We hebben de optie stickers op toegangsdeuren van openbare ruimtes et cetera benoemd, naast het gebruik van de “HogeNood” app. Omdat alle partijen positief achter het initiatief stonden is gezamenlijk besloten dat er een projectleider aangesteld gaat worden.

Aangezien wij als zorgverleners gewend zijn oplossingsgericht te denken en te handelen, hebben we de stoute schoenen aan getrokken en besloten direct tot actie over te gaan. Wachten op een projectleider duurde ons te lang. We hebben Sandra erbij betrokken om samen op te trekken. We zijn dus gewoon begonnen. Jan heeft stickers besteld en we zijn de boer op gegaan.
We hebben ondernemersverenigingen, zorginstellingen (Azora), openbare gelegenheden, buurtschapshuizen, winkels et cetera benaderd en gevraagd of ze mee willen doen.

En wat kregen we een hartverwarmende reacties. Vanaf dag 1 loopt het als een tierelier en worden we zelfs benaderd door dorpshuizen en winkels of ze a.u.b. mee mogen doen. Tot op heden hebben we alleen al in Ulft meer dan 20 adressen aan de HogeNood app toe kunnen voegen en een mooie oranje sticker op de toegangsdeur mogen plakken. De andere kernen volgen op de voet.

Prachtig dat we aangesproken worden door wildvreemden die ons complimenteren met dit initiatief. Het is blijkbaar een onderwerp wat leeft.
We hopen dat door dit initiatief onze inwoners geen belemmering meer voelen om naar buiten te treden. Tevens is het een stap in de goede richting wat betreft toe werken naar volledige inclusie in onze gemeente.

De lering die wij hebben getrokken uit dit project is dat je soms gewoon maar aan moet pakken en moet beginnen. Gratis en voor niets. Enne…die projectleider kan wat ons betreft wel afgezegd worden.

Fijn dat we van Lokaal Belang de kans en ruimte krijgen om dit te kunnen oppakken.

 

Met vriendelijke groet,

Jan Hendriksen
Lucy Hugen

Fractie-assistenten Lokaal Belang Oude IJsselstreek

 

63bbd987-0a78-4336-aa67-bd63acfb934f.jpg

V.l.n.r.: Sandra Gosseling, Lucy Hugen, Jan Hendriksen (foto: Gelderse Post)