Ine Hofs – gedreven en fanatiek – stopt ermee…

door: Wybe Rijnsaardt

Ine Hofs stopt als raadslid in Oude IJsselstreek en gaat genieten van haar dik verdiende vrije tijd.
Begonnen als fractie-assistent bij GemeenteBelangen Wisch (sinds 2004 Lokaal Belang) was ze vervolgens bijna 25 jaar een bekend gezicht in de gemeenteraad.
Maar niet alleen in de politiek nam Ine haar verantwoordelijkheid: vrijwilligerswerk in de Wereldwinkel, het Vennebulten Kinderkamp of bij andere activiteiten: vanaf haar jeugd zet ze zich in voor de samenleving.

Wie:  Ine Hofs
Geboren:  1957 – Heelweg “Noord Oost”
Woont:  Heelweg “Zuid-West”
Beroep:  Shopmanager “manusje van alles” Wereldwinkel Varsseveld sinds 1997
Sport:  Handbal (in vroegere jaren)
Hobby’s:  Tuinieren en hobby boeren rondom haar Heelwegse huus

 

Een ongekende dossierkennis, altijd op pad voor de gemeenschap, nooit bang voor een stevig debat met eigen wethouders.
Maar steeds op zoek naar de verbinding die hoort bij een samenleving op het Platteland. Kan de gemeente wel zonder jouw inzet en bijdragen?

Ik had het al aangekondigd: 2018-2022 wordt mijn laatste periode in de raad. Ik maak graag plaats voor nieuwe ambitieuze mensen.
Ooit kreeg ik zelf de kans toen ik mijn vader volgde naar Gemeentebelangen Wisch.
Voor mijn gezondheid is het nu beter om een stapje terug te doen. Op de achtergrond blijf ik nog wel wat dingetjes doen.

Je bent altijd loyaal geweest aan de oudste lokale partij. Vanwaar die keuze?

Zoals veel boerenfamilies waren wij sociaal-liberaal. Boeren zijn ondernemers en zeker ook sociaal.
Natuurlijk zijn er meer smaken, ook onder agrariërs. Voor mij was het echter belangrijk dat er af en toe ook buiten de vaste lijntjes gekleurd kan worden. Op lokaal niveau besluiten nemen met je voeten in de klei. Weten wat er leeft. Ambtelijk niet alleen kijken waarom iets niet mag, ook waarom het misschien wel kan…

Je hebt qua werk en opleiding wel een heel veelzijdige achtergrond: van het bankwezen tot het Kinderkamp. Van boerendochter tot Wereldwinkel. Maar ook serveerde je jarenlang ontelbare karbonades en gebakken eieren in een bekende Achterhoekse disco…

Ik heb altijd meerdere banen gehad tegelijk gehad. Vrijwillig en betaald, Het leuke van ’s nachts werken in de horeca was dat ik veel mensen heb leren kennen.
Maar ook de vijftien jaar Kinderkamp had ik niet willen missen.
Ik wilde altijd al iets creatiefs met jongeren doen, studeerde daarom aan de PA in Doetinchem en de Kunstacademie AKI in Enschede. Toch kwam ik in de financiële wereld terecht. Ik heb voor verschillende instellingen op verschillende plaatsen gewerkt. Dossiers uitzoeken of opstellen: als het maar met cijfers was.

Het verhaal gaat dat je tussen al je banen door alle politieke dossiers van voor tot achter doornam en ook bewaarde.

Ik was inderdaad veel in de leeskelder van het oude Varsseveldse gemeentehuis te vinden. Ook ‘s nachts. De stukken die mee naar huis mochten las ik in een stoel voor de kachel. Dat ik alles bewaarde is nog wel eens van pas gekomen. Na de herindeling en digitalisering waren sommige dossiers verdwenen of niet compleet. Bleek dat ik nog wel een origineel op zolder had liggen.

Je stond met de politiek in de vuurlinie toen de gemeentes gingen fuseren. Hoe was dat op de Heelweg?

Ik heb altijd geprobeerd om alles naar eer en geweten uit te leggen. Langzamerhand zijn de meeste mensen er wel aan gewend. De opschaling was gewoon nodig en is democratisch tot stand gekomen. Maar iedereen heeft het recht om af en toe niet te tevreden te zijn.
De Heelweg, Sinderen en Westendorp zijn altijd loyaal geweest aan Varsseveld. De mensen begrijpen dat het moeilijk is om alles in stand te houden. Daarom ben ik zo blij met de fietstunnels tussen Heelweg en Varsseveld. Het lijkt simpel maar ozo belangrijk.
Sociaal en economisch belangrijk voor jong en oud. De verbinding blijft.

Wat raad je nieuwe raadsleden aan?

Pas in de fractie kom je erachter hoe ingewikkeld processen lopen. Kijk nu naar de woningbouw: iedereen wil bouwen, de nood is hoog. En toch zijn er bezwaarmakers die tot de hoogste raad gaan om dingen te blokkeren. Alleen als je beide kanten van een verhaal kent kun je als volksvertegenwoordiger een kant kiezen of het proces uitleggen naar de samenleving.
Nieuwe raadsleden denken daar vaak te licht over.

Wat hoop je na te laten als politieke erfenis?

Ik zou al blij zijn als er wat meer wederzijds begrip is in de gemeente. Te snel zoeken we de tegenstellingen van achter de computer. Mensen trekken zich steeds meer terug in hun eigen schulp. Geen contact met buren, huizen met hoog opgetrokken schuttingen van voor tot achter. Verenigingen hebben het moeilijk. Het zou mooi zijn als er weer meer tijd en plek komt voor ontmoeting. Het Noaberschap waar we groot mee zijn geworden.

Wat ga je doen met al die vrije tijd die je nu tegemoet komt?

Ik blijf actief in de Wereldwinkel. Veel Wereldwinkels hebben de afgelopen jaren de deuren moeten sluiten. Varsseveld heeft al heel wat stormen doorstaan. Dankzij de 30 vrijwilligers en de fijne klantenkring. Er is nog genoeg te doen.
En natuurlijk neem ik nu de tijd om flink aan de gang te gaan in mijn eigen tuin. Met groene vingers word je geboren…

 

Ine heeft aangekondigd niet in de gemeenteraad te willen terugkeren. Maar ze staat wel op onze lijst als lijstduwer/sympathisant. We zijn als Lokaal Belang erg blij met dit blijk van vertrouwen! 
We willen haar ontzettend bedanken voor al die jaren in de gemeentepolitiek. Haar onverminderde inzet heeft er mede voor gezorgd dat we al die jaren een belangrijke en stabiele factor zijn in de gemeente Oude IJsselstreek!