De ongepaste bemoeienis van de “Haagse politiek”

(Column Bert Kuster Oude IJsselstreek Vizier – week 10 2018)

Op 21 maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Iets waar ze in Den Haag onrustig van worden. Plotseling trekken landelijke politieke kopstukken de ‘provincie’ in. Met flitsbezoekjes proberen ze zoveel mogelijk steden en dorpen aan te doen. Eén keer met je ogen knipperen en weg zijn ze weer. Ik ben van mening dat de steden en dorpen meer aandacht verdienen dan één keer in de vier jaar een bezoekje om even stemmen op te halen. Een groot landelijk debat onlangs in Amsterdam en een groot debat op 20 maart bij de NOS. Waar landelijke partijleiders elkaar in haren vliegen over ‘Haagse onderwerpen’. Maar beste mensen, dit zijn toch gemeenteraadsverkiezingen, voor de overheid die het dichtst bij de inwoners staat?

Het debat moet gaan over lokale onderwerpen en moet gevoerd worden door lokale kandidaten. Het is mooi dat je vanuit Den Haag in de regio goede sier wilt maken. Maar neem vervolgens ook de verantwoordelijkheid voor landelijk beleid dat de regio raakt. Denk maar aan de bezuinigingen in de zorg en op de politie, of het niet willen investeren in wegen en spoorlijnen. De rekening en de uitvoeringsproblemen van dit beleid worden bij de gemeenten neergelegd; die mogen het oplossen!

Elke gemeente heeft zijn eigen dynamiek en per gemeente zijn er dus verschillende onderwerpen die de inwoners belangrijk vinden. De gemeenteraadsverkiezingen moeten gaan over onderwerpen die de inwoners direct raken. Met name woningbouw, zorg, werkgelegenheid en behoud van voorzieningen zijn van belang voor de aantrekkelijkheid en de leefbaarheid van een gemeente.

Daarom vind ik dat landelijke politici zich niet moeten bemoeien met de gemeenteraadsverkiezingen. Voor hen is in de lokale politiek geen plaats. De lokale politiek is er om mensen lokaal te verbinden en om gezamenlijk problemen op te lossen. 21 maart op een landelijke partij stemmen omdat deze partij het landelijk goed doet is onverstandig. Het is in feite een weggegooide stem, want lokale politici van landelijke partijen denken en doen vaak compleet anders dan hun partijgenoten in Den Haag!

Mijn grote vraag aan u is: stemt u op 21 maart landelijk of echt lokaal?

Bert Kuster,
Wethouder Oude IJsselstreek,
Lijsttrekker Lokaal Belang