Dreugte in onze gemeente

Voor het derde jaar op rij wordt een groot gedeelte van de Achterhoek en vooral ook onze gemeente getroffen door een lange periode van droogte. Is dit domme pech of toeval of is er structureel iets mis?!

Feit blijft dat wij jaarlijks honderden millimeters aan regenwater tekort komen waardoor schade aan landbouw, flora en fauna dreigt. En dan heb ik het nog niet eens over de economische schade. Het welzijn van onze inwoners staat onder druk. Er zijn wilde plannen en ideeën zoals een “meer” aanleggen op de grens van Nederland en Duitsland en het inzetten van kunstmatige “afgravingen” en “uiterwaarden”. Dit alles om het spaarzame regenwater op te vangen en vast te houden. Ook het bouwen van stuwen wordt genoemd. Allemaal bruikbare ideeën die onderzocht moeten worden.

Vijf voor twaalf
Er is echter geen tijd te verliezen; de droogte begint onderhand zorgwekkend te worden. De deskundigen zijn er druk mee bezig maar van concrete maatregelen valt nog niets te bespeuren. Met respect voor de deskundigen die zich hierover buigen maar ik zou de mening van onze landbeheerders (agrariërs en andere gebruikers van het buitengebied) wel eens willen horen over dit probleem. Het is vijf voor twaalf, er moet nu wat gebeuren anders hebben wij een serieus probleem!

Met lokale groet,

Gerard Sinke, fractie-assistent

dreugte.jpg

(Foto: Dirk Ruijfrok)