Zand en klei?

Het is een taboe in onze gemeenteraad. Zand en klei, Wisch en Gendringen, kortom ‘de ander kante van de Olle Iessel’. Maar maakt u zich geen zorgen; ik ga zeker geen oude koeien uit de sloot halen en ik ga de verschillen ook niet benoemen. Het is echter wel een onderwerp waarvan ik inmiddels gemerkt heb dat het nog steeds leeft bij een deel van onze inwoners.

Nadat in 2005 de gemeentes Gendringen en Wisch samengevoegd waren, bleek dat er naast de vele overeenkomsten toch ook wel wat verschillen waren tussen inwoners en bestuurders van beide gemeentes. In de gemeenteraad betekende het dat raadsleden aan elkaars stijl moesten wennen. Dat leidde wel eens tot onbegrip. Er werd zelfs beweerd dat deze tegenstellingen ten grondslag lagen aan de bestuurlijke problemen die we gehad hebben. Er mag sindsdien niet meer over ‘zand en klei’ gepraat worden en dat is prima. Maar ik denk wel dat het belangrijk is dat we ons bewust zijn van deze verschillen. Dan kun je er rekening mee houden en makkelijker begrip voor elkaar opbrengen.

Onze partij is destijds ontstaan uit 3 lokale partijen van beide kanten van de Oude IJssel. Het is een uitdagende klus geweest om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Zeker in het begin merkten we dat er ook binnen onze partij tegenstellingen waren. Maar het mooie is dat we altijd met elkaar in gesprek zijn gebleven. Vanuit het gemeenschappelijk belang: een betere gemeente voor onze inwoners.
Wat mij betreft gaat voor onze gemeente hetzelfde gelden als voor onze partij nu al geldt: Na 14 jaar zijn we een hechte eenheid, waar we respectvol met elkaar omgaan en waar ruimte is voor afwijkende standpunten en kritische noten.

Dat laatste is de belangrijkste reden waarom ik me zo thuis voel bij Lokaal Belang en waarom ik me namens deze partij graag inzet voor onze mooie gemeente. Ook voor ‘de andere kante van de Olle Iessel’!

Groeten uit de Oude IJsselstreek,

Jaap Veldhorst

 

PS. Ik hou zelf niet zo stemadviezen, maar als u volgende week stemt, stem dan vóór, en niet tegen!